Компанијата се вика OneThird и го зеде името како малку подигање на свеста бидејќи една третина од храната произведена од луѓето има тенденција да се расипува. Делумно тоа е затоа што производите се испорачуваат на толку огромни растојанија, а одредени стоки се непредвидливо расипливи.

Со скенерот за храна на OneThird, компанијата се надева дека ќе ја намали загубата што е болка за сите вклучени во транспортот. Не само што има луѓе во секоја земја што гладуваат, туку само 24 часа дополнителен рок на траење на серија производ може да значи разлика помеѓу милион долари загуба или милион долари профит кога станува збор за најголемите синџири.
Секое овошје ќе има свој уникатен молекуларен отпечаток за тоа кога е блиску до гниење и мора да се проучува поединечно. Штом скенерот ќе го одреди рокот на траење, добавувачот може, на пример, да испрати серија домати со 48 часа добар вкус оставени на компанија за конзервирање наместо да се продаваат во супермаркет.
За работниците во самопослуга, попрецизните отчитувања може да ги информираат за тоа кога точно да го стават овошјето на попуст или попрецизни датуми за најдобар датум на производите.

