„Има повеќе влакна во шолја кафе отколку чаша сок од портокал. Кафето, исто така, има повеќе одбранбени хемикалии, полифеноли, кои во комбинација со влакна, всушност помагаат да се хранат нашите цревни микроби без никакви негативни ефекти на шеќерот. Значи, треба да пиеме повеќе кафе (по можност црно) и ако кафето не е соодветно за вас поради чувствителноста на кофеин, безкофеинот, изненадувачки, има многу исти придобивки“.

За луѓето кои секогаш прашуваат „што друго можам да направам за да се обидам да бидам здрав“, единственото нешто што сакате да продолжите да го правите е да продолжите да пиете кафе“. Еве зошто:
Заштита на срцето
Научниците од Универзитетот во Колорадо, кои испитувале податоци за исхраната и медицинските досиеја на повеќе од 15.000 луѓе, откриле дека, во споредба со луѓето кои не пијат кафе, за секоја дополнителна чаша кафе неделно, има пад од 7% на ризикот од срцева слабост и 8% намалување на ризикот од мозочен удар.

Превенција на рак
Студиите покажаа дека некои видови на рак, особено ракот на црниот дроб и матката, се поретки меѓу оние кои пијат кафе. Исто така, постојат некои докази дека пијалокот може да заштити од рак на устата и кожата.
Алцхајмерова и Паркинсонова превенција
Истражувањата постојано покажуваат дека кафето се чини дека штити од развој на Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Научниците од Канада кои го проучувале овој феномен во еден труд сугерираат дека овој ефект може да се должи на соединенијата наречени фенилиндани, кои се произведуваат кога се печени зрна кафе.
Расположение и депресија
Возбудливите ментални ефекти на кофеинот се очигледни за сите оние кои уживаат во кафето. Сепак, надвор од овие краткорочни промени, се чини дека кафето има долготрајни ефекти врз менталното здравје. Еден преглед покажа дека постои 24 отсто помал ризик од депресија кај најголемите пијат кафе, кои пиеле четири и пол шолји дневно, во споредба со оние кои пиеле помалку од една шолја дневно. Се смета дека ова се должи на кофеинот во кафето кој го зголемува изразот на невротрансмитери во мозокот, како што е „хормонот на среќата“ допамин.
